TOPNOR Regnskap AS & Regnskap Group AS
Pracownik w podroży może uzyskać zwrot kosztów wg poniesionych wydatków. Jest zobowiązany dostarczyć rachunki i działa to w podobny sposób jak utlegg.
Opcja druga to zwrot kosztów wg stawek ustalanych przez państwo. Do tego musi być zachowana norma prawna co do reiseregningu.
Stawki dzielą się na stawki zwolnione z podatku i te podlegające opodatkowaniu. Wysokość diety zależy od wewnętrznych ustaleń firmie między pracownikiem a pracodawca.
Dieta z założenia ma pokrywać koszt wyżywienia pracownika a nie noclegu. Także Pracownik może dostarczyć utlegg za hotel i reiseregningu wg diet, aby otrzymać zwrot kosztów wyżywienia.
Stawki zmieniają się z roku na rok. Stawki aktualane na rok 2021 znajdują się na stronie https://www.altinn.no/starte-ogdrive/arbeidsforhold/lonn/reise-og-diett/
Wysokość stawki zależy od formy noclegu i ilości zapewnionych posiłków. Prawidłowo wypełnioną skjema sama wylicza nam wysokość nieopodatkowanej stawki, dlatego nie będziemy tutaj opisywać za co ile się odlicza. Wszystkie informacje są w linku powyżej jak i załączonej skjemie.
Przepisy o dietach uległy zmianie w poprzednich latach. Występują nadal tez stare stawki, w których cześć stawki jest opodatkowana
W przypadku gdy właściciel firmy jest jednocześnie pracownikiem nie ma zupełnie sensu stosowanie tych drugich stawek, gdyż nadwyżka jest tak samo opodatkowana jak pensja. Zawsze zalecamy klientowi stosowanie skjemy pierwszej.
Skjemy w odnośnikach:
1. Reiseregning med. Skattefrie satser — te skjeme zalecamy
2. Reiseregning med statens satser innland - nie zalecamy, ale jak klient dostarczy musimy wiedzieé co z tym zrobić
Pracownik nocował w hotelu i mial zapewnione śniadanie. Nieopodatkowana dieta wynosi 487 NOK
Pracownik nocowak w hotelu i mial zapewnione wszystkie posilki. Nie przysluguje żadna dieta
Nocleg w hyblu/baraku z możliwością gotowania. Żaden posikek nie jest zapewniony. Nieopodatkowana dieta wynosi 94 nok
SI<JEMA STATENS SATSER
Pracownik nocuje w hotelu z zapewnionym śnadaniem. Tutaj jak widzimy dieta wynosi 641 NOK Natomiast 487 jest bez podatku a 154 korony podlegają opodatkowaniu
W sytuacji, gdzie pracownik bedzie nocowak w hyblu z moŽliwoéciQ gotowania i nie bedzie miak zapewnionych posi*ków dieta wyniesie 801 NOK, ale tylko 94 NOK bedzie zwolnione z opodatkowania.
W poniższym przykładzie widzimy, że nadwyżka tj. 1 54 NOK raportujemy artem 380. Kwota ta będzie opodatkowana dla pracownika oraz będzie podstawą do AGA w firmie.
W nettlann znajdują się także arty do trekk lunsj ( 356), trekk middag (357), diety dziennie itp
Wpis ten będzie aktualizowany o przypadki jakie pojawia się w firmie. Należy zawsze dopasować właściwy art. do pozycji z reiseregningu.