TOPNOR Regnskap AS & Regnskap Group AS

Diety

19 października 2022

Pracownik w podroży może uzyskać zwrot kosztów wg poniesionych wydatków. Jest zobowiązany dostarczyć rachunki i działa to w podobny sposób jak utlegg.

Opcja druga to zwrot kosztów wg stawek ustalanych przez państwo. Do tego musi być zachowana norma prawna co do reiseregningu.

Stawki dzielą się na stawki zwolnione z podatku i te podlegające opodatkowaniu. Wysokość diety zależy od wewnętrznych ustaleń firmie między pracownikiem a pracodawca.

Dieta z założenia ma pokrywać koszt wyżywienia pracownika a nie noclegu. Także Pracownik może dostarczyć utlegg za hotel i reiseregningu wg diet, aby otrzymać zwrot kosztów wyżywienia.

Stawki zmieniają się z roku na rok. Stawki aktualane na rok 2021 znajdują się na stronie https://www.altinn.no/starte-ogdrive/arbeidsforhold/lonn/reise-og-diett/

 

 

Wysokość stawki zależy od formy noclegu i ilości zapewnionych posiłków. Prawidłowo wypełnioną skjema sama wylicza nam wysokość nieopodatkowanej stawki, dlatego nie będziemy tutaj opisywać za co ile się odlicza. Wszystkie informacje są w linku powyżej jak i załączonej skjemie.

Przepisy o dietach uległy zmianie w poprzednich latach. Występują nadal tez stare stawki, w których cześć stawki jest opodatkowana

 

 

W przypadku gdy właściciel firmy jest jednocześnie pracownikiem nie ma zupełnie sensu stosowanie tych drugich stawek, gdyż nadwyżka jest tak samo opodatkowana jak pensja. Zawsze zalecamy klientowi stosowanie skjemy pierwszej.

Skjemy w odnośnikach:

1. Reiseregning med. Skattefrie satser — te skjeme zalecamy

2. Reiseregning med statens satser innland - nie zalecamy, ale jak klient dostarczy musimy wiedzieé co z tym zrobić

PRZYKLADY

Pracownik nocował w hotelu i mial zapewnione śniadanie. Nieopodatkowana dieta wynosi 487 NOK

 

Pracownik nocowak w hotelu i mial zapewnione wszystkie posilki. Nie przysluguje żadna dieta

 

Nocleg w hyblu/baraku z możliwością gotowania. Żaden posikek nie jest zapewniony. Nieopodatkowana dieta wynosi 94 nok

 

SI<JEMA STATENS SATSER

PRZYKLADY

Pracownik nocuje w hotelu z zapewnionym śnadaniem. Tutaj jak widzimy dieta wynosi 641 NOK Natomiast 487 jest bez podatku a 154 korony podlegają opodatkowaniu

W sytuacji, gdzie pracownik bedzie nocowak w hyblu z moŽliwoéciQ gotowania i nie bedzie miak zapewnionych posi*ków dieta wyniesie 801 NOK, ale tylko 94 NOK bedzie zwolnione z opodatkowania.

RUTYNA

  1. Żaden reiseregning nie jest księgowany bezpośrednio w rezultacie
  2. Każdy reisergning jest 'puszczany' razem z pensją i raportowany wg właściwych artow. Jeśli mamy nocleg w hotelu to osoba linia jest na cala dietę a osobna na trekk za śniadanie. Przykład poniżej.
  3. W folderze do pensji za dany miesiąc zawsze jest reiseregning tak aby w razie kontroli można łatwo go odnaleźć.

PRZYKLADY RAPROTOWANIA W NETTLONN

 

W poniższym przykładzie widzimy, że nadwyżka tj. 1 54 NOK raportujemy artem 380. Kwota ta będzie opodatkowana dla pracownika oraz będzie podstawą do AGA w firmie.

W nettlann znajdują się także arty do trekk lunsj ( 356), trekk middag (357), diety dziennie itp

Wpis ten będzie aktualizowany o przypadki jakie pojawia się w firmie. Należy zawsze dopasować właściwy art. do pozycji z reiseregningu.